Havstulpanvarningen

14 Aug – Varning utlyst för Stockholm, Gävleborg, Uppsala, Södermanland,
Gotland och Ålands län

Nu går Svenska Båtunionen ut med ytterligare en havstulpanvarning. Denna gång för Stockholm, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Gotland och Ålands län. Detta innebär att det kan vara dags att se över och eventuellt tvätta sin båt. Lokala skillnader kan förekomma.

 

Mer information om tillvägagångssätt för att tvätta din båt hittar du under fliken underhåll.
Vill du veta var närmaste båttvätt är? Kika då på vår havstulpankarta.

 

På grund av brist på observatörer längst kusten norr om Gävleborg kan vi inte gå ut med en varning högre upp i landet. Bor du i dessa områden och kan tänka dig att rapportera in till oss, läs mer på https://batmiljo.se/havstulpanvarningen-2/hjalp-oss-genom-att-bli-observator/ eller maila oss på havstulpan@batunionen.se

 

Vill du avregistera dig från tjänsten?

För prenumeranter via sms – smsa “havstulpan stopp” till 711 20
För prenumeranter via mail – Maila havstulpan@batunionen.se

 

30 juli – Varning utlyst för Kalmar, Skåne och Blekinge län!

Nu går Svenska Båtunionen ut med en varning för Kalmar, Blekinge och Skåne län. Tillsammans med våra observatörers hjälp ser vi att havstulpanerna har börjat settla(sätta sig fast) och det kan vara dags att se över sitt skrov och eventuellt tvätta båten.

 

Mer information om tillvägagångssätt för att tvätta din båt hittar du under fliken underhåll.

Vill du veta var närmaste båttvätt är? Kika då på vår havstulpankarta.

 

Många båtägare kämpar med havstulpaner på skroven varje år och använder giftig bottenfärg för att undvika dessa. Detta är dock otroligt skadligt för miljön och förstör vår marina miljö.

Havstulpanvarningen är ett projekt som tillsammans med Ren Botten utan Gift vill uppmuntra att använda alternativa metoder till giftig båtbottenfärg. Med hjälp av detta hjälpmedel kan båtägare få bättre koll på sina skrov och eventuella havstulpaner och i tid kunna göra något åt detta utan att använda giftiga bottenfärger. Havstulpanvarningen är en gratis sms-tjänst som meddelar dig när havstulpanerna börjar settla sig och båten kan behövas tvättas. Här på hemsidan kan du hitta olika alternativ för att ta bort havstulpanerna som till exempel spoltvätt och borsttvätt.

För frågor kring havstulpanvarningen maila havstulpan@batunionen.se