fbpx

Havstulpanvarningen

Havstulpanvarningen är en gratis sms-tjänst som meddelar när havstulpanerna börjar växa till sig. Havstulpanerna lever i vattnet och båtägare kämpar varje år med att bli kvitt dessa små kräftdjur. Många använder sig av giftiga bottenfärger för att undvika havstulpanerna men detta är otroligt skadligt för miljön och vårt djurliv i vatten. Havstulpaner har ett skal som till en början är mjukt och lätt att borsta bort men som med tiden växter sig allt hårdare. Havstulpanvarningen hjälper därmed till att informera om när havstulpanerna börjar sätta sig och kan därmed underlätta för båtägare att veta när de ska tvätta sin båt.

 

Havstulpanvarningen är en tjänst som vill förenkla att använda alternativa metoder till giftig båtbottenfärg för att hålla havstulpanerna borta. Med hjälp av detta tjänsten och Havstulpankartan kan båtägare få bättre koll på sina skrov och eventuella havstulpaner för att i tid kunna göra någonting åt detta utan att använda giftiga bottenfärger. Havstulpanvarningen hjälper båtägare att veta när havstulpanerna börjar sätta sig och därmed när båten eventuellt kan behöva tvättas. Här på hemsidan kan du hitta flera olika alternativ för att få bort havstulpanerna, till exempel borsttvätt eller sötvattensbad.

 

Havstulpanvarningen bygger på våra frivilliga observatörer runt om i landet som rapporterar in till oss varje vecka hur tillväxten ser ut hos dom. Detta gör sedan att vi kan gå ut med en varning till alla våra prenumeranter runt om i Sverige och hjälpa till att informera om när det är dags att tvätta sin båt. Vill du hjälpa till och rapportera in tillväxten av havstulpaner hos er? Då kan du hitta mer information här.