Bli observatör för havstulpanvarningen

För att du som båtägare ska veta när det är dags att tvätta har Skärgårdsstiftelsen och Svenska Båtunionen byggt upp ett nätverk av observationsplatser längs ostkusten, men vi behöver ha fler som hjälper oss att hålla koll på de små havstulpanerna.

Varför ska man bli havstulpan- observatör?

Genom att engagera sig hjälper man andra båtägare och båtklubbar men också sig själv. Har du en egen mätplatta vid din brygga kan du kontrollera påväxten vid just dig. För att hjälpa andra som också rör sig i samma områden kan du informera dom också genom bara några enkla knapptryck. Det tar max 5 min att logga in och rapportera hur mycket påväxt du har men hjälper så många runt omkring dig. Detta hjälper dig och andra att hålla koll när påväxten börjar ta sig och underlätta att hålla sina skrov rena samtidigt som du värnar om miljön.

Påväxten påverkar nämligen framfarten på sjön och ökar därmed bränsleförbrukningen vilket gör att massa onödiga gifter släpps ut i vattnet. Genom denna tjänst, och genom att hålla koll under säsongen på settlingsperioderna så kan du undvika att måla din båt med giftig bottenfärg som inte heller är bra för vårt marina liv.

Hur gör man som båtklubb eller enskild båtägare för att bli observatör?

Intresseanmälan för säsongen 2021 har nu stängt, här kommer du snart kunna anmäla intresse för säsongen 2022.

Efter det kommer du att få ett brev med posten innehållande en platta och information hur du hänger upp och läser av plattan samt hur du rapporterar in resultat.

Vad innebär det att vara en havstulpanobservatör?

Du hänger ut din platta i vattnet innan midsommar och efter det kontrolleras den en gång i veckan under hela säsongen till och med september om det är möjligt. Att läsa av plattan är varken svårt eller tidskrävande. Det underlättar om du använder ett förstoringsglas för att kunna se havstulpanerna när de precis satt sig fast.

TIPS!
Om ni har bryggvakter i båtklubben är detta en perfekt arbetsuppgift att fördriva tiden med. På så sätt får många ta del av information om alternativ till bottenfärg och engagera sig i båtklubbens miljöarbete. När plattan är avläst så loggar man in på nätet med hjälp av uppgifterna man fått i tidigare utskick och fyller i om man fått havstulpaner och hur många havstulpaner som satt sig fast. Informationen samlas sedan på vår digitala karta här på Båtmiljö.se under Havstulpankartan.

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 28 juni, 2021