Lägg till vid land

Avstånd till hus

Det finns inga regler om minsta avstånd till hus.  Inte heller finns någon regel för hur länge du får ligga för ankar på samma plats. Man brukar tillämpa samma princip som för tältning – något enstaka dygn. Det som avgör är risken att störa markägare eller boende.

Fråga bryggägaren om lov

Om du har tänkt att ligga för ankar eller förtöjd längre tid vid någon annans strand behöver du fråga markägaren om lov. Att tillfälligt förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför en tomt finns det inget förbud mot, men fråga alltid om lov. En förutsättning är naturligtvis att den som äger bryggan inte blir hindrad från att använda sin brygga.

Båtklubbsholmar

Samma regler som för andra bryggor gäller för båtklubbsholmar. Olika båtklubbar är olika välkomnade mot gästande båtar. Ta reda på vad som gäller på den klubbholme som du vill besöka. Respektera de regler som gäller för klubbholmen.

I skyddade områden gäller särskilda regler

I nationalparker och naturreservat och i andra skyddade områden gäller särskilda regler. De kan inskränka och begränsa allemansrätten.
I nationalparker och naturreservat kan det finnas särskilda regler om exempelvis att elda, tälta eller förtöja en båt. Ta reda på vad som gäller för den nationalpark du vill besöka med båt.

 

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 28 april, 2021