Alternativa metoder till färg

Att tvätta sin båt kan kännas omständigt och jobbigt, men det behöver det inte vara! Det finns flera alternativ för hur du kan rengöra båten utifrån storlek men också prismässigt.

Beroende på var båten ligger kan du drabbas av mycket eller lite påväxt. Skillnaderna beror främst på varierande salthalt i vattnet. Ju lägre salthalt, desto färre alg- och djurarter som växer på båten. Havstulpaner, mossdjur, nässeldjur och alger sätter sig fast på båtbotten och leder till ökad bränsleförbrukning – och därmed ökade utsläpp och dyrare kostnader. Båtbottenfärger har länge varit den främsta metoden för att hålla båtbotten ren från påväxt. Idag finns det flera andra bra metoder som kan spara både miljö, tid och pengar.

I stället för att måla skrovet med en giftig bottenfärg som innehåller farliga kemikalier finns det andra smarta metoder som du kan använda för att slippa påväxten. Här kan du som båtägare eller representant för en båtklubb få inspiration och tips om alternativa lösningar för hur du kan tvätta din båt på ett skonsamt sätt och på så sätt undvika att bottenmåla skrovet med giftig färg.

Här till vänster i menyn kan du läsa mer om:

  • Båtbottentvätt – borsttvätt eller tvätt över spolplatta
  • Båtlift
  • Skrovduk
  • Semestra i sötvatten

Ultraljudssändare

En teknik som började marknadsföras runt 2010 var ultraljudssändare. En sändare som limmas fast på insidan av skrovet kopplas till en elektronikbox. Sändaren skickar sedan ut ultraljudssignaler runt skrovet vilket stör havstulpanerna som väljer att inte fästa. En ultraljudssändare kostar mellan 10 000 – 20 000 kr beroende storlek på båten. Trots lovord har tekniken visat på varierande resultat och ultraljudssändare har inte slagit igenom som en alternativ metod till biocidfärg. Det saknas även forskning som visar på ut ultraljudssändare påverkar andra vattenlevande djur och växter.

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 28 april, 2021