Underhåll -alternativa metoder

Att tvätta sin båt kan kännas omständigt och jobbigt, men det behöver det inte vara! Det finns flera alternativ för hur du kan rengöra båten utifrån storlek men också prismässigt.

Beroende på var båten ligger kan du drabbas av mycket eller lite påväxt. Skillnaderna beror främst på varierande salthalt i vattnet. Ju lägre salthalt, desto färre alg- och djurarter som växer på båten. Havstulpaner, mossdjur, nässeldjur och alger sätter sig fast på båtbotten och leder till ökad bränsleförbrukning – och därmed ökade utsläpp och dyrare kostnader. Båtbottenfärger har länge varit den främsta metoden för att hålla båtbotten ren från påväxt. Idag finns det flera andra bra metoder som kan spara både miljö, tid och pengar.

I stället för att måla skrovet med en giftig bottenfärg som innehåller farliga kemikalier finns det andra smarta metoder som du kan använda för att slippa påväxten. Här kan du som båtägare eller representant för en båtklubb få inspiration och tips om alternativa lösningar för hur du kan tvätta din båt på ett skonsamt sätt och på så sätt undvika att bottenmåla skrovet med giftig färg.

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 25 mars, 2021