Ta bort havstulpaner

Havstulpaner är inte en blomma utan ett litet kräftdjur som trivs på rena släta ytor utan gifter.

I östersjön är de små och sätter sig fast en gång om året. Vet man när är de lätta att tvätta bort. Enklaste sättet att veta det är att prenumerera på Havstulpanvarningen. Läs mer om Havstulpanvarningen här.

Har havstulpanerna satt sig och fått växa en tid har de bildat ett hårt skal av kalk som på västkusten kan bli ordentligt stora och väldigt svåra att få bort. Havstulpaner bromsar båten och gör att den seglar långsammare eller släpper ut mer koldioxid och avgaser om den kör för motor.

Gör så här för att ta bort havstulpanerna:

Om båten är målad med biocidbottenfärg måste detta göras på en spolplatta med vattenrening.

Täck marken under båten med en presenning så att du kan samla upp avskrapade havstulpaner och alger. Det sitter ofta färgrester på avskrapet vilka sprider biocider om du har målat båten med biocidfärg. Avskrapade havstulpaner ska samlas i hop och slängas som farligt avfall.

Använd en stålspackel som du rundat av hörnen på med en fil och skrapa bort alla havstulpaner från skrovet. Havstulpanens fästplatta sitter ofta kvar på skrovet och den bromsar inte så mycket, men botten ser prickig ut.

Fästplattan tvättas bort med kalklösande rengöringsmedel. Det finns båtvårdsprodukter i båttillbehörsaffären som tar bort havstulpaner, men vanliga rengöringsmedel för att ta bort kalk i badrummet fungerar ofta precis lika bra. Sitter det fortfarande fast efter att du använt badrumsrengöringsmedel kan du blanda koncentrerad ättika med vanligt potatismjöl till en smet. Använd skyddshandskar och skyddsglasögon när du penslar på smeten på botten med pensel eller roller. Täck smeten med plastfolie och vänta i 10-15 minuter. Tänk på att ättika kan lösa upp vissa bottenfärger så prova på en mindre yta först. Skölj ytan med vatten och borste.

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 26 maj, 2023