Lär dig hitta miljövänliga hygienprodukter!

Att hitta miljövänliga hygienprodukter som två och schampo kan vara lättare sagt än gjort. 

Enligt Naturskyddsföreningen är ordet ”ekologiskt” inte skyddat för hygienprodukter på samma sätt som det är skyddat för mat. Det innebär att det kan stå ”ekologiskt”  eller ”organic” på produkten utan att det är certifierat. Likaså är det för ordet ”naturligt”. Det finns alltså inget system som kontrollerar att hygienprodukten faktiskt är ekologisk om den är märkt så.

Men det finns undantag att hålla utkik efter. Märkningen ”Cosmos Organic” kontrollerar att minst 10 procent av de odlade ingredienserna är ekologiska, och märkningen ”Natrue” har en nivå 2 och en nivå 3, där minst 50 respektive 70 procent av de odlade ingredienserna är ekologiska.

Välj Bra Miljöval eller Svanen

För att hitta produkter som inte innehåller skadliga kemikalier för hälsan och miljön, leta efter produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen. Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens märkning och Svanen är Nordiska ministerrådets märkning. Dessa märkningar ställer mer långtgående krav än vad lagstiftningen kräver och följer regelbundet upp produkterna gällande dess innehåll och marknadsföring.

Läs mer om märkningar på tvål, schampo och andra hygienprodukter på Naturskyddsföreningens hemsida!

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 27 oktober, 2021