Havstulpanvarningen

Havstulpanvarningen är en gratis sms- och e-posttjänst som meddelar när havstulpanerna börjat växa till sig och det är dags att se över sin båtbotten.

Havstulpanlarver simmar fritt i vattnet och kan driva med vattenmassorna långa sträckor tills dess att de hittar en hård yta att fästa på, exempelvis ett båtskrov. Havstulpaner har ett skal som till en början är mjukt och lätt att borsta bort men som med tiden växer sig allt hårdare.

Många båtägare använder sig av giftiga båtbottenfärger för att undvika havstulpanerna, men biociderna i färgen är väldigt skadliga för miljön och vårt djurliv i vatten. Syftet med havstulpanvarningen är istället att förenkla användandet av alternativa metoder. Alternativa metoder är att tvätta skrovet, för hand eller i en borsttvätt, ta upp båten på land eller åka in sötare vatten. Även båtlift eller skrovduk är metoder som fungerar bra för att undvika havstulpanerna. Läs mer om alternativa metoder här.

Havstulpanvarningen bygger på att frivilliga observatörer längs Sveriges kustband rapporterar in till oss varje vecka om hur tillväxten ser ut hos dem, med hjälp av mätplattor placerade vid observatörernas bryggor. Samtliga rapporter går att se på Havstulpankartan, och sedan 2022 kan observatören skriva en kommentar och ladda upp en bild på sin mätplatta. Vill du hjälpa oss genom att bli havstulpanobservatör och göra Havstulpanvarningen bättre? Läs mer här!

När vi ser en trend på Havstulpankartan, dvs att flertalet mätplattor är gula eller röda längs med Östersjökusten, går vi ut med varning till alla våra prenumeranter via sms och e-post och informerar om att det är dags att se över sin båtbotten. Observera att lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan komma snabbare till den ena viken än den andra. Detta beroende bland annat av strömmar, pH och tillgång till närsalter. Om du vill ha bästa möjliga underlag är rekommendationen att hitta en mätstation nära dig på Havstulpankartan och följa utvecklingen där.

Anmäl dig nedan för att prenumerera på Havstulpanvarningen, via sms eller e-post! Har du frågor om Havstulpanvarningen? Kontakta oss på havstulpan@batunionen.se.

Anslut dig enkelt till Havstulpanvarningen

Via E-post

Via SMS

Skicka ”havstulpan start” till nummer 71120

Så här gör du om du vill avsluta din prenumeration på Havstulpanvarningen.

Avsluta E-post

Skicka ”havstulpan stopp” till havstulpan@batunionen.se

Avsluta SMS

Skicka ”havstulpan stopp” till 71120

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 26 maj, 2023