Om havstulpaner och hur du slipper dem

Är du båtägare vill du självklart inte ha havstulpaner på skrovet. Havstulpanerna skapar friktion mot vattnet, vilket resulterar i förhöjd bränsleförbrukning och ökade utsläpp.

Båtbottenfärger är ett effektivt skydd mot havstulpaner men innehåller gifter som utgör en stor fara för havsmiljön. För att undvika detta kan du istället välja att tvätta båten. Detta är en relativt enkel åtgärd – förutsatt att det görs i tid innan havstulpanerna fäst in alltför hårt. Små havstulpaner går nämligen lätt att få bort med en kraftigare borste eller med högtryckstvätt. Vuxna havstulpaner har däremot väldigt hårda skal och kan vara riktigt tuffa att få bort.

Men hur ska man då veta när det är dags att tvätta? För dig som bor på Östkusten är det enkelt: – anmäl dig till Havstulpanvarningen eller bygg din egen havstulpanvarnare! Bor du på Västkusten är det mer jobb eftersom havstulpanerna sätter sig fast betydligt oftare. Bor du på västkusten kan du istället titta på andra metoder här

Hur fungerar havstulpanvarningen?

Havstulpanvarningen drogs igång 2001 av Skärgårdsstiftelsen och är finansierat med medel från Havs- och vattenmyndigheten. Projektet har sedan starten undersökt och informerat om när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i Östersjön.

Projektet bygger på observationer från cirka 100 observatörer mellan Umeå och Limhamn som rapporterar in när havstulpanerna settlar i just deras område.
När ett antal rapporter om påväxt kommit in inom ett län går vi ut med en havstulpanvarning på SMS och mail. Enstaka observationer av ett fåtal havstulpaner räcker inte för att vi ska gå ut och varna. Observationerna hittar du även i vår kartfunktion här


Så här kan du göra din egen havstulpanvarnare!

 

Det förekommer alltid lokala skillnader när det gäller tidpunkten för settling och mängden havstulpaner. Därför rekommenderar vi att man själv håller koll på sin båtbotten. Det bästa är att dra med handen under båten för att känna om det finns påväxt och avgöra om havstulpanerna håller på att sätta sig fast. Det finns flera organismer som växer på båtbottnar men havstulpanerna är de enda som känns som vassa och spetsiga knottror. Små havstulpaner känns tydligt som små knottror, som sticker upp ungefär en millimeter. Hittar du fler än cirka 20 stycken per kvadratdecimeter är det definitivt dags att göra en insats. På ostkusten sätter sig tulpanerna fast 1-2  gånger per säsong, vanligtvis i mitten/slutet av juli samt i augusti/september. På västkusten settlar de betydligt oftare.


Vad gör jag när jag fått varningen eller märker att jag fått havstulpaner på mitt skrov?
Det bästa är att vidta någon slags åtgärd inom 1-2 veckor. Detta för att havstulpanen ska vara lätt att få bort. Det finns olika metoder för att hålla båtbotten ren så som tvätta för hand, använda borsttvätt eller ta upp båten på trailer. Mer information om olika metoder hittar du här.

Tips!

Bygg din egen tulpanvarnare som du hänger bredvid båten – Hur du går till väga hittar du kan du se i vår instruktionsfilm ovan. Och HÄR hittar du information om hur du läser av din egen platta!


Hjälp oss och bli observatör!

För att ni som båtägare ska veta när det är dags att tvätta har Skärgårdsstiftelsen och Svenska Båtunionen byggt upp ett nätverk av observationsplatser längs ostkusten, men vi behöver ha fler som hjälper oss att hålla koll på de små havstulpanerna.

Varför ska vi/jag bli havstulpanobservatör? Genom att engagera sig hjälper man andra båtägare och båtklubbar men också sig själv. Att veta om när havstulpanen sätter sig fast öppnar upp för alternativa metoder istället för bottenfärg. Om man slipper påväxt från havstulpaner minskar också jobbet med att få bort dem på hösten.

Hur gör man som båtklubb eller enskild båtägare för att bli observatör? Just nu går det inte att anmäla sig som observatör. Detta kommer komma upp inom kort! Vid frågor kontakta emma@batunionen.se Efter det kommer man att få ett brev med posten innehållande en platta och information hur man hänger upp och läser av plattan samt hur man rapporterar in resultat.

Vad innebär det att vara en havstulpanobservatör? Man hänger ut sin platta i vattnet innan midsommar och efter det kontrolleras den en gång i veckan under hela säsongen till och med september om det är möjligt. Att läsa av plattan är varken svårt eller tidskrävande. Det underlättar om man använder ett förstoringsglas för att kunna se havstulpanerna när de precis satt sig fast.

Tips!

Om man har bryggvakter i båtklubben är detta en perfekt arbetsuppgift att fördriva tiden med. På så sätt får många ta del av information om alternativ till bottenfärg och engagera sig i båtklubbens miljöarbete. När plattan är avläst så loggar man in på nätet med hjälp av uppgifterna man fått i tidigare utskick och fyller i om man fått havstulpaner och hur många havstulpaner som satt sig fast. Informationen samlas på vår digitala karta som du hittar huvudmenyn under HITTA & KARTA.


Vad är en havstulpan?

Havstulpaner är vackra och fascinerande kräftdjur. De har ett hårt kalkskal och lever av att filtrera plankton ur vattnet. I Östersjön finns en havstulpanart – slät havstulpan (Balanus imrovisus), medan det på västkusten finns ett flertal arter (bland annat räfflad och glipande). Den släta havstulpanen blir cirka 10- 20 millimeter och har vitt eller gråvitt kalkskal. I allmänhet är den ettårig men i enstaka fall kan en individ bli drygt två år. Den förökar sig oftast bara en gång per år i Östersjön men flera gånger per år på västkusten. Efter befruktning kläcks små frisimmande larver som kan driva med vattenmassorna långa sträckor. De är 0,3–0,5 millimeter långa och efter ett tag sätter de sig fast på en hård slät yta. De utsöndrar ett lim från särskilda körtlar och fäster sig med huvudet före mot den hårda ytan. Det räkliknande djuret ligger sedan på rygg, bygger ett skal omkring sig och växer sig större.De böjda mönstren i bottenplattan avspeglar hur havstulpanen har legat vänd i olika riktningar under uppväxten. Den ligger på olika sätt för att lättare kunna hålla cirrerna vända mot de oftast förekommande vattenströmmarnas riktning. Förmodligen kom brackvattenslevande havstulpan hit på 1800-talet från Australien.

Båtmiljö.se finansieras av: