E10 istället för E5-bensin

Från och med 1 augusti 2021 ersätts E5-bensinen med E10.

E10-bensinen är vår nya standardbensin och innehåller 10 procent etanol, istället för 5 procent som den 95-oktaniga varianten tidigare gjort. Införandet av E10 sker i samband med att reduktionsplikten höjs den 1 augusti 2021, och är ett delmål för att Sverige ska bli klimatneutralt 2045.

För den svenska bilparken är detta av marginell betydelse eftersom 94 procent av bilarna klarar av att köras med E10.

Kan vara skadligt för äldre båtmotorer

För nyare båtmotorer är skiftet till E10 inget problem men det kan leda till skador på äldre motorer. Var därför uppmärksam vad som står på pumpen (på pumphandtaget finns vita symboler med runda ringar som visar vilken kvalitet det är) och om du är osäker på om din båtmotor kan hantera E10, kontrollera instruktionsboken eller kontakta din motortillverkare.

Det som är mest känsligt för högre etanolhalt är gummidetaljer, dubbelkolla därför packningar, slangar och membran lite oftare om du har en äldre båtmotor.

Under sommaren 2021 ser det ut som att de flesta sjömackar fortsättningsvis kommer att sälja E5-bensin. Men var uppmärksam om du tankar en bensindunk på en landmack till båten.

E10 vanligt i andra länder

I många andra europeiska länder är E10 redan standard, exempelvis Tyskland och Finland. I USA har man använt E10 under många år.

Mer information om E10 och drivmedel till båtmotorer hittar du hos Drivkraft Sverige.

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 3 augusti, 2021