Nu drar vi igång årets säsong av Havstulpanvarningen!

Havstulpanvarningen är en gratis sms- och e-posttjänst som skickas ut till alla prenumeranter när en trend kan identifieras i ett större geografiskt område, där flertalet mätstationer är gula eller röda. När varningen skickas ut är det dags att kontrollera båtbotten och eventuellt besöka en båtbottentvätt, tvätta för hand eller ta båten in i sötvatten, innan havstulpanerna utvecklar sitt hårda kalkskal.

Dock kan lokala variationer förekomma vilket innebär att havstulpanerna kan komma snabbare till den ena viken före den andra. Detta beror på bland annat strömmar, pH och tillgång till närsalter. För att få bästa möjliga underlag om när det är dags att kontrollera båtbotten rekommenderas att man hittar den mätstation som ligger närmast sin egen båt på Havstulpankartan, och följer utvecklingen där.

Våra havstulpanobservatörer har möjlighet att lägga till både en bild och skriva en kommentar, för att ge dig som tittar på Havstulpankartan så bra information som möjligt.

För att prenumerera på Havstulpanvarningen via sms, skicka ”havstulpan start” till 71120 eller anmäl dig via e-post på denna länk. Tillsammans bidrar vi till en ökad användning av alternativa metoder till biocidinnehållande båtbottenfärg, bra för både miljön och plånboken!

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 27 juni, 2024