Havstulpankartan nu uppdaterad!

Havstulpankartan, som visar var du kan hitta din närmsta borsttvätt, spolplatta eller mätplatta, har uppdaterats för sommaren 2022. 

För att göra Havstulpanvarningen bättre och för att det ska bli tydligare för dig som båtägare att se när havstulpanernas larver börjar sätta sig på skroven, har Havstulpankartan uppdaterats inför sommaren 2022.

Mätplattorna har fått nya färger och kan nu ha två färger

Grå = Här finns en mätplatta uthängd men ingen rapport har kommit in (tidigare blå färg).

Grön = Rapport har kommit in men inga eller få havstulpaner har rapporterats.

Gul = På denna mätstation finns ett litet antal havstulpaner (ny färg).

Röd = På denna mätstation finns ett stort antal havstulpaner.

En mätplatta kan nu också ha två färger för att följa den första respektive andra settlingen (settling = tidsperiod för när havstulpanlarver sätter sig på en hård yta). Det innebär att om halva mätstationen är röd och andra halvan är grön så har havstulpanerna settlat en gång.

Ökad transparens för när en mätplatta ändrar färg

Vi har förtydligat vad som avgör vilken färg en mätplatta får. Rapporterar havstulpanobservatören in 0-10 havstulpaner blir mätstationen grön, 11-40 havstulpaner blir mätstationen gul och vid fler än 40 havstulpaner blir mätstationen röd.

Kommentar och bilder

Våra frivilliga havstulpanobservatörer har nu möjlighet att skriva en kommentar och ladda upp bilder när de rapporterar. Avsikten är att observatören ska kunna lämna så mycket information som möjligt till dig som använder dig av Havstulpankartan och Havstulpanvarningen för att avgöra när det är dags att tvätta båten.

Anmäl dig till Havstulpanvarningen

Har du glömt att anmäla dig till Havstulpanvarningen? Gör det här! Havstulpanvarningen är en gratis prenumerationstjänst och skickas ut via SMS och e-post när flertalet mätplattor är gula eller röda. Då har båtägaren ca två veckor på sig att tvätta skrovet innan havstulpanerna utvecklar sitt hårda kalkskal.

Vill du veta mer om Havstulpanvarningen eller bli havstulpanobservatör? Kontakta Carl Rönnow, projektledare för Havstulpanvarningen på Svenska Båtunionen, på carl.ronnow@batunionen.se

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 10 juni, 2022