Letar du alternativ till bottenfärg?

Nu är det dags för vårrustning men du kanske funderar på om du ska måla botten eller inte? Här kommer 6 sätt för att slippa måla. 

1. Unna din ögonsten en tvätt

Ge din båt en borst- eller högtryckstvätt. På några minuter har du en finfin båt utan både djur och alger. Och du behöver inte lyfta ett finger.

Faktum är att det bara tar ca 15 minuter att borsttvätta en båt som är 20-25 fot.

Så funkar det: I borsttvätten dras båten över roterande borstar. Högtryckstvätt erbjuds på vissa båtklubbar, varv och marinor. Då lyfts båten med kran eller dras upp på slip.

Pris: Från cirka 500 kronor per tvätt. Normalt behövs 2–3 tvättar per år i Östersjön. På västkusten behövs mer regelbundna tvättar.

I borsttvätt för dig som: har segelbåt eller motorbåt som är max 42 fot, 4 meter bred och går 2 meter djupt. I kran eller slip för dig som: har en båt som lätt kan lyftas.

2. Gå loss med borsten

Nu har du chansen! Få utlopp för aggressioner, gratis motion och gör dig kvitt beväxning på ett kick. Ta då ett dopp med borsten eller lej ut jobbet till ungdomarna i hamnen. Drar du upp båten på stranden så kommer du åt lättare.

Så funkar det: Håll koll på när påväxten etablerar sig på båten. Bor du på östkusten – ta hjälp av Havstulpanvarningen, för att veta när detta sker i just ditt område.

Pris: Till priset av en borste eller upp till din förhandlingsförmåga.

För dig som: har en lätthanterbar båt och starka armar.

3. Skaka om tulpanens värld

Ingen vill bo i ett jordbävningsområde. Inte ens havstulpaner. En ultraljudssändare ser till att din båt aldrig blir ett attraktivt bostadsalternativ.

Så funkar det: Ultraljudsvågor sänds ut längs skrovet och gör att djur inte vill sätta sig fast. Trimplan och drev kan du behöva stödtvätta.

Pris: 6 000–15 000 kronor beroende på leverantör och storlek på båt.

För dig som: har en båt i plast, aluminium eller stål på mellan 20 och 65 fot.

4. Alla uppskattar inte frisk luft

Med båten ovanför vattenytan kommer du snart undra om havstulpaner och alger verkligen existerar.

Så funkar det: Dra upp båten på land eller en trailer när du inte använder den. Önskar du ett riktigt high tech-alternativ? Satsa på en båtlift.

Pris: Gratis med handkraft, från några tusenlappar med trailer och från cirka 30 000 kronor med båtlift.

För dig som: har en mindre motor- eller segelbåt fungerar trailer. Båtlift lämpar sig bäst för motorbåtar upp till 60 fot och 20 ton.

5. Lägg ut en skrovduk – här växer ingenting

Med en skrovduk försvinner påväxt från båtbotten. Och definitivt havstulpaner.

Så funkar det: Kör upp båten på duken vid din bryggplats. Olika dukar fungerar på olika sätt, vissa gnuggar bort påväxten, medan andra sluter tätt runt båtskrovet och skapar en mörk och syrefattig miljö där varken djur eller alger trivs. På hösten tar du upp duken och spolar den ren.

Pris: 5 000–10 000 kronor.

För dig som har: en motorbåt med maxlängd 32 fot.

6. Byt salt mot sött – havstulpaner dör i sötvatten

Har du båten i sötvatten eller kan du köra in den i sötvatten? Perfekt! De allra flesta alger och djur, inklusive havstulpaner, kan inte leva där.

Så funkar det: Kör in båten i sötvatten när påväxten börjar sätta sig fast i ditt område. Ligg kvar ett par dagar.

Pris: 0 kronor.

För dig som har: vilken båt som helst.

Dela inlägg
Senast uppdaterat: 25 mars, 2021