Så funkar havstulpaner

Havstulpanen är ett litet kräftdjur med hårt kalkskal som lever av att filtrera plankton ur vattnet. Det gillar att sätta sig fast på båtbotten och ställa till problem för båtägare. Genom att tidigt tvätta bort havstulpaner slipper du problemet, och med kunskap om när det är dags undviker du giftiga och dyra bottenfärger.

 

När havstulpanerna sätter sig fast på båtbotten ökar de båtens motstånd i vattnet, vilket även ökar bränsleförbrukningen. Under högsommaren (från början av juli) kan du själv känna efter på båtbotten om havstulpanerna finns där.  Små havstulpaner känns tydligt som små knottror, som sticker upp ungefär en millimeter. Hittar du fler än cirka 20 stycken per kvadratdecimeter är det definitivt dags att rensa. Små havstulpaner går lätt att krossa med handen, en kraftigare borste eller med högtryckstvätt. I Östersjön går havstulpanerna från larv- till vuxenstadie på cirka en till två veckor. Vuxna havstulpaner har väldigt hårda skal och är svårare att få bort. På ostkusten sätter sig tulpanerna fast oftast två gånger per säsong, vanligtvis i mitten/slutet av juli samt i augusti/september. På västkusten settlar de oftare. 

I Östersjön finns en havstulpanart, Balanus imrovisus eller slät havstulpan, som kom hit sittandes på fartyg för cirka 150 år sedan. Balanus improvisus blir cirka 10 millimeter i diameter, som störst knappt 20 millimeter. Den har vitt eller gråvitt kalkskal. I allmänhet är en slät havstulpan ettårig, men i enstaka fall kan en individ bli drygt två år. Den förökar sig flera gånger per år på västkusten men oftast bara en gång per år i Östersjön.

Efter befruktning kläcks små frisimmande larver som kan driva med vattenmassorna långa sträckor. De är 0,3–0,5 millimeter långa och efter ett tag sätter de sig fast på en hård slät yta. De utsöndrar ett lim från särskilda körtlar och fäster sig med huvudet före mot den hårda ytan. Det räkliknande djuret ligger sedan på rygg, bygger ett skal omkring sig och växer sig större.

Ta hjälp av Havstulpanvarningen

Havstulpanvarningen är en kostnadsfri SMS-tjänst som varnar när tulpanerna börjar sätta sig fast i ditt område. Sms:a havstulpan start till 711 20 för att använda den. Hos Skärgårsstiftelsen kan du läsa mer om Havstulpanvarningen.

SKRAP2

Se filmen om havstulpaner

 

Läs mer om Din guide i naturen

Båtmiljö.se finansieras av: