fbpx

Vilken kol ska jag välja?

Det kan vara svårt att veta vilken typ av kol man ska använda och hur man ska elda för att värna om miljö och vårt klimat. Steg nummer 1:Undvik engångsgrillen! Det är slöseri med resurser. Idag finns det kompakta billiga och bärbara grillar för både kol/briketter eller gasol. Här är några tips på hur du grillar bäst och samtidigt miljösmart.

 • Kol eller briketter?

  Briketter är överlag lite enklare att hantera eftersom de dammar mindre. Enligt regelboken tar det ungefär 25-30 minuter att fixa en bra glödbädd. Kol brinner snabbare än briketter men å andra sidan slocknar kolet fortare än briketterna. Vill du grilla snabbt och kort; använd kol. Vill du ha en längre glödbädd är det briketter som gäller. Ett tips är att blanda kol och briketter så kombinerar man de bästa egenskaperna hos de båda typerna.

 • Vad är FSC- och SIS-märkt grillkol?

  – FSC betyder att kolet kan spåras till sin ursprungsskog och att skogen det kommer ifrån sköts på ett hållbart och miljövänligt sätt.
  – SIS-märkningen visar att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat.
  – Ta också reda på var i världen kolet kommer ifrån och välj närproducerat. Då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporter.

 • Använd inte tändvätska!

  Tändvätska görs nästan uteslutande på paraffin som är en oljeprodukt. Paraffin är mycket giftigt om man skulle råka få det i sig och kan verka som ett miljögift om det kommer ut i naturen. Använd istället tändpapper med stearin som bas eller en eltändare om det finns tillgång till el. Det finns också tändvätskor gjorda på etanol som påverkar klimatet mindre. De miljövänliga produkterna är ofta märkta med Bra Miljöval.

 • Välj miljösmart mat!

  Det finns massor av matvaror som passar att grilla. Välj gärna lokalproducerade och/eller ekologiska råvaror. Lokalproducerade varor har inte krävt långa transporter och ekologisk odling eller djurhållning bidrar till en minskad spridning av kemikalier. Djurhållning för produktion av ekologisk kött eller naturbeteskött håller också landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.