fbpx

Hur fungerar havstulpanvarningen?

Projektet har sedan starten undersökt och informerat båtägare när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i Östersjön. Projektet bygger på observationer från observatörer mellan Umeå och Limhamn som rapporterar in när havstulpanerna settlar i just deras område.

När det rapporterats in om mycket påväxt inom ett visst område/län en havstulpanvarning på SMS och mail till alla som har anmält sig till tjänsten. Enstaka observationer av ett fåtal havstulpaner räcker inte för att vi ska gå ut och varna. Syftet är att öka medvetenheten hos allmänheten och få fler att använda alternativa metoder för att hålla båtbotten ren.

 

Hur du upptäcker havstulpaner

Det förekommer alltid lokala skillnader när det gäller tidpunkten för settling och mängden havstulpaner. Därför rekommenderar vi att själv hålla koll på sin båtbotten. Ett exempel är att dra med handen under båten för att känna om det finns påväxt och avgöra om havstulpanerna håller på att sätta sig fast. Ett annat exempel är att använda sig av platta där du själv kan hålla koll på när havstulpanerna sätter sig – en havstulpanvarnare.

Det finns flera organismer som växer på båtbottnar men havstulpanerna är de enda som känns som vassa och spetsiga knottror. Små havstulpaner känns tydligt som små knottror, som sticker upp ungefär en millimeter. Hittar du fler än cirka 20 stycken per kvadratdecimeter är det definitivt dags att göra en insats. På ostkusten sätter sig tulpanerna fast 1-2  gånger per säsong, vanligtvis i mitten/slutet av juli samt i augusti/september. På västkusten settlar de betydligt oftare.

Det bästa är att vidta någon slags åtgärd inom 1-2 veckor. Detta för att havstulpanen ska vara lätt att få bort. Det finns olika metoder för att hålla båtbotten ren så som tvätta för hand, använda borsttvätt eller ta upp båten på trailer. Klicka här för mer information om olika metoder för din båt.