fbpx

Hur du läser av din mätplatta och rapporterar.

Mätplattorna kan upplevas vara svåra att läsa av då det inte är endast havstulpaner som växer i vattnet och sätter sig fast på mätplattan. Rekommendationer är att utgå ifrån när du själv med blotta ögat kan se havstulpaner på din mätplatta.

Mätplattan

Det är en enkel plastplatta som är helt i svart, uppdelad i två fält. En gång i veckan kontrollerar man den undre sidan av plattan. Två veckor efter att de första havstulpanerna har satt sig så rengörs det ena fältet (med hål) men inte det andra (utan hål). Därefter kontrolleras och räknas båda fälten som tidigare. Tanken är att vi då kan se vad som händer när ytan rengörs, det vill säga om man helt slipper havstulpanerna efter rengöring eller om det kommer nya havstulpaner. Det hjälper er även när ni rapporterar och lättare kan se om ytterligare en settling sker just vid er mätplatta.

Rapportera dina observationer

Ungefrä en gång i veckan rapporterar du som är Havstulpanobservatör dina observationer till Havstulpanvarningen via ett webbformulär som du fått inloggning till. Du hittar inloggningssidan här.

Du hittar instruktioner för rapporteringen här.

För observatörer – Lita på din uppskattningsförmåga

Det förekommer ofta att vi får in rapporter om settling av havstulpaner men att det faktiskt kan vara andra påväxtarter som satt sig på plattan. Titta noga på din mätplatta och försäkra dig om att det faktiskt är havstulpaner du ser. Det kan vara svårt att avgöra exakt antal och det är inte det vi eftersträvar. Gör en generell bedömning och lita på din uppskattningsförmåga. Det intressanta med din rapportering är att se om de förökar sig från en vecka till en annan eller om de stannar på ungefär samma antal.

 

Vill du hjälpa till att rapportera in havstulpanläget just vid din hamn/vik?
Mer information om att bli observatör hittar du här.

“Det beror på”

Det förekommer alltid lokala skillnader inom län eller områden både när det gäller tidpunkten för fastsättning och mängden havstulpaner. Havstulpanvarningen är en tjänst som ska finnas som ett hjälpmedel för båtägare att få en uppskattning om när det kan vara dags att tvätta av båten.

Därför är rekommendationen att man själv håller koll på sin båtbotten. Det bästa är att dra med handen under båten för att känna om det finns påväxt och avgöra om havstulpanerna håller på att sätta sig fast. Det finns flera organismer som växer på båtbottnar men havstulpanerna är de enda som känns som vassa och spetsiga knottror.

Eftersom all beväxning påverkar båtens framfart i vattnet så är det bra att rengöra sin båt mer än en gång per säsong. Då slipper man ökad bränsleförbrukning och därmed också ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen.

 

Nedan är några observatörbilder från tidigare år,