fbpx

Åtgärder vid varning

Vad gör man när en varning gått ut?

När en varning för havstulpaner gått ut är det lämpligt att vidta någon slags åtgärd inom 1-2 veckor. Detta för att havstulpanen ska vara lätt att få bort. Det finns olika metoder för att hålla båtbotten ren så som tvätta för hand, borsttvätt eller högtryckstvätt.

För mer info om olika lösningar för att tvätta din båt och vad som kan passa din båt bästt, läs mer under fliken underhåll.

Så funkar det

Havstulpanprojektet har sedan starten 2001 undersökt och informerat om när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i Östersjön. Projektet bygger på att cirka 140 observatörer mellan Umeå och Limhamn rapporterar om havstulpanernas så kallade settling. Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän och frivilliga på andra orter observerar tidpunkten för havstulpanernas settling genom att hänga ut settlingsplattor (plastplattor i A5-format). Runt 140 settlingsplattor hänger ute från Umeå till Limhamn.

När vi har fått in ett antal rapporter om påväxt inom ett län går vi ut med en havstulpanvarning. Enstaka observationer av ett fåtal havstulpaner räcker inte för att vi ska gå ut och varna men vi informerar ändå om dessa observationer här på hemsidan.

Projektet är helt finansierat med medel från Havs- och vattenmyndigheten.