fbpx

Anna Krusic om rotborste

"Jag har verkligen ingen lust att bottenmåla"

 

Har koll på skrovet

I stället för att bottenmåla sin båt väljer Anna Krusic att skrubba bort beväxningen som blir på skrovet för hand. Annas båt är en Aluminium Linder Arkip 420 som ligger nära Nämdö i Stockholms skärgård. För att slippa påväxt brukar hon skrubba båtbotten med en Scotch brite, plastspade och rotborste.

– Jag har ingen lust att bottenmåla med färg som innehåller farliga kemikalier, det är ju så enkelt att skrubba, säger hon.

När Anna köpte sin styrpulpetbåt valde hon en som lätt båt enkelt kan dras upp på land. Eftersom det är en transportbåt ligger den ofta stilla och då kan det behövas löpande insatser för att slippa påväxt.

Märkbara miljöproblem

För att veta när det är dags att ta bort påväxten använder sig hon av gratistjänsten Havstulpanvarningen, som talar om när havstulpanerna sätter sig fast i vissa områden.

– Det är ju så märkbart och synligt med alla problemen i Östersjön för oss. Det finns ingen fisk längre, algblomningen stör badlivet och fåren kan inte längre dricka sjövattnet. Dessutom har ju sjöfåglarna minskat drastiskt, säger hon.