Gunnar Hjertstrand om ultraljud

"Min ambition är att lösa problem på ett så miljövänligt sätt som möjligt"

 

Använder ultraljud

Gunnar har en 9,5 meters aluminiummotorbåt med dubbla dieselmotorer och duopropdrev. Den ser ut ungefär som Skärgårdsdoktorns båt från den klassiska tv-serien. Som sitt alternativ till giftiga bottenfärger använder Gunnar ett ultraljudssystem. Det består av en 12-voltsenhet som skickar ström till en ultraljudsgivare som limmas fast på insidan av skrovet.

– Jag följde bara installationsanvisningen som var mycket enkel. Jag skruvade fast aggregatet på lämplig plats, för min del i maskinrummet, och limmade fast givaren mot skrovet i kölsvinet mellan maskinerna. Sedan anslöt jag det hela till båtens 12-voltssystem, säger han.

 

Effektivt mot havstulpaner

– Jag har en ambition att lösa problem på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Att komma bort från hanteringen av giftfärg kändes väldigt angeläget för mig.

Därför fastnade han för metoden med ultraljudsvågor.

– Sedan 2008 har jag praktiskt taget haft obefintliga problem med havstulpaner, bara några enstaka på trimplanskanter och drevdetaljer samt lite grönslick i vattenlinjen, men inget på båtens skuggade undersida. Jag tar upp båten på en slip för oljebyte i dreven ett par gånger per säsong och då är det inga som helst problem att ta bort den lilla påväxt som blir.