Kör miljösmart med eco-driving

Med eco-driving kan du köra skonsamt, både för plånbok och miljö

 

Medveten körstil sparar miljö och bränsle

Med eco-driving kan du minska bränsleförbrukningen genom att anpassa farten efter omständigheterna. Bara genom att hålla några knop under toppfart minskar du bränsleförbrukningen rejält. Du kan också byta från 95-oktanig till alkylatbensin, det minskar de skadliga utsläppen med 80–90 procent.

Merparten av båtarna på marknaden är planande. En planande båt får lyftkraft genom hydrodynamiska krafter när båten glider på vattenytan, planar. En lätt båt med jämn botten kommer upp i plan redan med en liten motor, men det behövs mer kraft för att få upp tyngre båtar och båtar med djup V-botten i planingsläge.  

Hjälpmedel
Till båtar med inombordsmotorer finns överfyllnadsskydd eller överfyllnadslarm. Om du hanterar bränsle i dunk finns det smarta trattar och olika dunkar, bland annat kombidunkar som har en sorts överfyllnadsskydd. Det finns också en pump som du kan använda  som hävert, vilket är bra för att minska spillet men också om du har svårt att lyfta tunga dunkar.

Fåglar dör av bränslespill

Olje- och drivmedelsspill från fritidsbåtar riskerar att skada fåglar som lever längs kusten och i strandkanten. De kan lätt få olja i sin fjäderdräkt och oljans fettlösande egenskaper gör att det sekret som fåglarna använder för att förstärka fjäderdräktens vattenavstötande egenskaper löses upp. Dessutom klibbar dunen ihop och resultatet blir att fåglarna fryser ihjäl. Finns det mycket olja på botten eller i strandkanten finns även risk att fåglarna, eller andra djur, får det i sig. Det kan leda till att de blir sjuka eller i värsta fall dör.

Många äldre båtar har bränslesystem som läcker ut en skvätt bränsle vid tankning eftersom luftningsöppningen sitter lägre än påfyllningsöppningen. I vissa båtar kan bränsleledningen ha svårt att svälja flödet vid tankning, vilket kan medföra att bränslet spiller över på båten och ner i vattnet. Vid påfyllning av bränsle till dunk är det främst hanteringen som orsakar bränslespillet.

Se Sweboats film om eco-driving

Båtmiljö.se finansieras av: