Sopsortering och avfall ombord

Genom att sortera avfallet ombord och slänga det när du kommer hem kan du göra en stor insats för miljön. Och du – investera gärna i en bra grill. Det är både du och naturen värda. 

Återvinn och sortera
Det är mycket mer än förpackningar som kan återvinnas, men det är bara förpackningar som ska lämnas på en återvinningsstation. Övriga sopor kan lämnas på kommunens återvinningscentral. Metall kan återvinnas hur många gånger som helst. Genom att återvinna metall sparas stora resurser. Nästan allt småmetallavfall som uppkommer ombord på båtar och i hamnverksamhet kan återvinnas. Det lönar sig att platta till till exempel öl- och konservburkar, eftersom det sparar utrymme. Pantningsbara burkar lämnas in till en pantstation. Stora metallföremål kan lämnas till en återvinningscentral.

Glas
Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk. Det går också åt mindre energi att återvinna glas än att göra nytt. Nästan allt glasavfall som uppkommer ombord på båtar kan återvinnas (till exempel flaskor utan pant, förpackningsglas och glasburkar). Plast och metalldelar skall avlägsnas först och återvinnas separat.

Papper, kartong och plast
Till tidnings- och pappersinsamlingen hör dags- och veckotidningar, reklamblad, kataloger, pocketböcker och pappersark. Förpackningar som till mer än hälften består av papper räknas som pappersförpackningar. Det kan vara mjölkkartonger, juiceförpackningar, mjölpåsar, pastapaket, hundmatsäckar, tvättmedelspaket, bärkassar, omslagspapper och så vidare. Det tar ca 450 år innan en plastflaska har brutits ner i naturen! Exempel på plastförpackningar som kan lämnas i en återvinningsstation är bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, innerpåsar i t.ex müslipaket, frigolit, burkar och flaskor.

Enkla tips

  • Packa smart Använd smarta förvaringsburkar och källsortera redan innan du ger dig ut på sjön.
  • Källsortera Ta med dig soporna till fastlandet. Då blir det enklare att återvinna och ingen annan behöver åka ut och hämta ditt avfall.
  • Bada Passa på att tömma septiktanken vid en sugtömningsstation i land. Så kan du lugnt njuta av kvällsdoppet sedan.

 

grill

Investera i en grill som går att återvända! Garanterat mer miljövänligt.

Investera i en riktigt bra grill som du kan använda flera gånger. Låt gärna engångsgrillarna ligga kvar på butikshyllan, då de är svåra att återvinna med aluminium och fotogendränkt kol.

Kol eller briketter?
Briketter är enklare att hantera eftersom de dammar mindre. Det tar ungefär 25-30 minuter att fixa en bra glödbädd. Kol brinner snabbare, å andra sidan slocknar det också snabbare. Vill du grilla snabbt och kort; använd kol. Vill du ha en längre glödbädd gäller briketter. Om du blandar kol och briketter så kombinerar du de bästa egenskaperna hos båda.

 

FSC- och SIS-märkning
FSC betyder att kolet kan spåras till sin ursprungsskog och att skogen sköts på ett hållbart och miljövänligt sätt. SIS-märkningen visar att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Välj närproducerat! Då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporter.

Alternativ till tändvätska
Tändvätska görs nästan uteslutande på paraffin. Paraffin är mycket giftigt att få i sig och kan verka som ett miljögift i naturen. Använd hellre tändpapper med stearin, eller en eltändare om det finns tillgång till el. Det finns också tändvätskor med etanol-bas som är snällare mot miljön. Titta efter märkningen Bra Miljöval!

Miljösmart mat
Välj gärna lokalproduceradeeller ekologiska råvaror. Lokalproducerat innebär korta transporter och ekologisk odling eller djurhållning bidrar till minskad spridning av kemikalier. Djurhållning för produktion av ekologisk kött, eller naturbeteskött, håller också landskapen öppna och bidrar till biologiska mångfald.

Läs mer om Återvinning & avfall

Båtmiljö.se finansieras av: